Америчка певачица и глумица Лиза Симон на Нишвилу

Ћерка Нине Симон одаје почаст својој мајци

Америчка певачица и глумица Лиза Симон, наступиће на овогодишњем Нишвилу у суботу 11. августа. Лиза Симон је једино дете једне од највећих џез, соул и “rhythm and blues” певачица свих времена и борца за грађанска права Нине Симон. Лиза ће овим наступом обележити 85 година од рођења своје мајке, као и њен овогодишњи улазак у кућу славних “rock and rolla”

Лиза Симон је током протеклих пар деценија доказала  да је способна да изађе из сенке славне мајке. Као певачуца, наступала је на престижним концертним подијумима од  њујоршких “Karnegi Hola”, “Linkoln centra” и “Town hola” преко  “Сиднејске опере” до париске “Олимпије”… често заједно са врхунским женским вокалима какве су Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright и Tracy Chapman. Била је хедлajнер многих великих џез фестивала (Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride), а овбјавила је пет соло албума: “Simone Superstar”, “Simone on Simone”,  “Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge”, “All Is Well” (који је стигао до 4. места на џез листи ланца „FNAC“), и “My world” из 2016. године.

Kroger Feedback Survey a way to win free fuel points

Интересантно је да је пре почетка уметниче каријере службовала као помоћник инжењера у ваздухопловству САД у јединицима станционираним у Немачкој. Упоредо са тим почиње да пева, па је наступала као пратећи вокал разним европским музичарима и ишла на турнеје као члан хора шпанскох музичара Рафаела. Међутим оно по чему је прво привукла пажњу уметничке јавностиу је рад на Бродвеју где је имала деби улогу Соул Сестре у чувеном  мјзуиклу Ендрју Лојд Вебера “Исус Христ – Суперстар”.  Уследила је 1996. године једна од улога у оригиналној бродвејској постави рок мјузикла (по мотивима Пучинијевих “Боема”) “Рент”, да би касније те исте године кренула на националну осамнаесто месечну турнеју тумачећи  главну улогу (Mimi Marquez)  у тој представи за коју је номинована за престижне награде “Helen Hayes” и “Jefferson”.

exploresurvey.com/acmelistens

Организатори Нишвила су тренутно у договорима да Лиза Симон осим радионице за певаче одржи и радионицу за младе глумце.

 

Ваш коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.