„Фудбал некад и сад“ у сусрет Светском првенству у фудбалу

Пјер Ван Хојдонк: Ако је структура игре добра, онда ће бити добрих играча

Фото: Д.Јовић

У Нишу је одржана трибина „Фудбал некад и сад“ у част предстојећем Светском првенству. О фудбалу је говорио бивши холандски репрезентативац Пјер Ван Хојдонк, као и познаваоци и љубитељи фудбала Срђан Савић, Дејан Дабић и Зоран Ћирић.

Ван Хојдонк је стигао у Ниш захваљујући Ненаду Гроздићу. Његова идеја је да уз помоћ Ван Хојдонка прошире знања и добију неке смернице по којима би требало да функционише једна европска фудбалска школа. Њихова сарадња је почела 1999. године када су играли у истом тиму Витесеу, када су и постали пријатељи.

Увек је добро када се за тренирање младих људи користи знање и сарађује се са људима који су играли у више тимова па онда могу да употребе из различитих „кухиња“ разне савете и идеје, рекао је холандски репрезентативац Ван Хојдонк.

Током низа година, додаје Ван Хојдонк, Србија је створила доста добрих играча.

Он се сећа утакмице када је Раднички победио Холанђане, односно ротердамски тим Фејнорд са 2:0. Тих дана није било толико фудбала на телевизији, па је за једног дечака гледати европско првенство било велико узбуђење. Када су се возили од аеродрома до Ниша, причао је о тој утакмици и запамтио је чак и боју дреса и дан у недељи.

На питање шта недостаје Холандији да би била првак света одговорио је да те ситуације у којима су били најближи златној медаљи на Светском првенству су једноставно биле такве. Али листа успеха се рачуна, полуфинале, четврти на Светском купу, финале, трећи на свету и  да то је нешто на шта треба бити поносан.

Бивши репрезентативац говори да фудбал пре није био светски спорт као што је данас. Јесте тимски спорт али наводи да је постао и индивидуални спорт, утицај новца је велики фактор као и друштвени медији.

Да подсетимо, он ће боравити 12. и 13. априла на „Чаиру“ где ће подучавати омладинце нишког клуба у Нишу.

Д.Јовић

Ваш коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.