Како је почело више вековно робовање српског народа под Турцима?

Пад Цариграда и крај Византијског царства

Фаусто Зонаро (италијански сликар 1854-1929), Мехмед II и Отоманска војска код Цариграда

После Маричке битке 1371. године, која је несумњиво до тада представљала најдалекосежнију победу до пада Цариграда, све балканске државе су биле препуштене турској најезди, и све земље заједно са Византијом, биле су принуђене на вазални однос према Турцима. Али, то није било довољно турским освајачима!

За хришћански свет наступила је велика опасност 1451. године када је на власт дошао Мухамед II. Нови султан је хтео да стави под своју власт све земље јужно од Дунава.

Први циљ био је покорење Византије и освајање Цариграда. Кроз две године своје владавине, на данашњи дан, 29. маја 1453. године, султан Мехмед II је са великом војском успео да освоји Цариград, а тај догађај уједно је означио и крај Византијског царства.

У завршним борбама током опсаде живот је изгубио и последњи византијски цар, Константин XI Палеолог Драгаш, син Манојла II (1391—1425) и српске принцезе Јелене Драгаш, чије је презиме Драгаш усвојио.

Султан је одмах по уласку у град хришћанску цркву Аја Софију (Света Софија) претворио у џамију, а Цариград прогласио за своју нову престоницу.

Овај догађај одјекнуо је Европом: „На западу су сада сви осетили да је опасност од Турске за целу Европу врло велика, а да је пропаст држава на Балкану само питање времена“, пише Станоје Станојевић, српски историчар и члан Српске краљевске академије.

Одмах по освајању Цариграда и потпуног пада Византијског царства, султан Мехмед II, тражио је да му деспот Ђурађ Бранковић плаћа данак, што је српски деспот одбио. Већ следеће године, султан Мехмед II је кренуо у освајање Србије која је била прва на путу турског освајача на Балкану.

Град Ниш био је од априла до краја октобра 1454. године поприште великих борби са Турцима, али и великих разарања и пустошења.

Ипак, до краја 1459. године, падом Смедерева, цела Србија нашла се под османлијском влашћу. Започело је више вековно робовање српског народа под Турцима.

После скоро петсто година од тада, град Ниш је коначно ослобођен 1878. године. Ове 2018. године, обележава се 140 година од ослобођења Ниша и јужних крајева Србије од Турака.

(словојуга.срб)

Ваш коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.